lördag 3 februari 2024

INTERPOL arresterar 31 i global verksamhet, identifierar 1 900+ Ransomware länkade IP-adresser

 

INTERPOL arresterar 31 i global verksamhet

INTERPOL samarbetsoperation inriktad på nätfiske, skadlig programvara och ransomware attacker har lett till identifieringen av 1 300 misstänkta IP-adresser och webbadresser.

Den brottsbekämpande insatsen, kodnamnet Synergia, ägde rum mellan september och november 2023 i ett försök att avtrubba "tillväxten, eskaleringen och professionaliseringen av transnationell cyberbrottslighet".

Genom att involvera 60 brottsbekämpande myndigheter i 55 medlemsländer banade övningen vägen för upptäckt av mer än 1 300 skadliga servrar, varav 70 % redan har tagits ner i Europa. Myndigheterna i Hongkong och Singapore tog ner 153 respektive 86 servrar.

Servrar, såväl som elektronisk utrustning, beslagtogs efter över 30 husrannsakningar. Hittills har 70 misstänkta personer identifierats och 31 från Europa, Sydsudan och Zimbabwe har gripits.

Group IB med huvudkontor i Singapore, som också bidrog till operationen, sa att de identifierade "mer än 500 IP-adresser som är värd för nätfiskeresurser och över 1 900 IP-adresser associerade med ransomware, trojaner och skadlig bankverksamhet."

Den oseriösa infrastrukturen var värd i bland annat Australien, Kanada, Hong Kong och Singapore, med resurserna fördelade på mer än 200 webbhotellleverantörer runt om i världen.

"Resultaten av den här operationen, som uppnåtts genom gemensamma ansträngningar från flera länder och partners, visar vårt orubbliga engagemang för att skydda det digitala rummet," sa Bernardo Pillot, biträdande direktör för INTERPOL Cybercrime Directorate.

"Genom att demontera infrastrukturen bakom nätfisket, skadlig programvara och ransomware attacker är vi ett steg närmare att skydda våra digitala ekosystem och en säkrare, säkrare onlineupplevelse för alla."

Utvecklingen kommer mer än en månad efter att ytterligare en sex månader lång internationell polisoperation kallad HAECHI-IV resulterade i arresteringar av nästan 3 500 individer och beslag värda 300 miljoner dollar i 34 länder.

Operation Synergia är också INTERPOL's senaste intervention utformad för att utrota olika typer av cyberbrottslighet. I december 2023 tillkännagav byrån gripandet av 257 misstänkta migrantsmugglare och människohandlare med anknytning till transnationella organiserade brottsgrupper från olika länder.

"Mer än 100 brasilianare hade blivit lovade kryptovalutajobb genom annonser i sociala medier som erbjuder generösa löner, produktivitetsbonusar, mat och logi", sa INTERPOL. "När de väl kom hölls de dock mot sin vilja och tvingades genomföra investeringsbedrägerier online."

INTERPOL har noggrant följt bedrägerier som drivs av människohandel, där offer luras genom falska jobbannonser till bedrägericenter online och tvingas begå cyberaktiverad ekonomisk brottslighet i industriell skala. Tiotusentals uppskattas ha blivit människohandel i Sydostasien för att bedriva sådana bedrägerier.

Samma månad sa den också att den hade arresterat 281 personer för brott som människohandel, passförfalskning, korruption, telekommunikationsbedrägerier och sexuellt utnyttjande.

Detta inkluderade en revisor från den indiska delstaten Telangana som lurades att komma till ett icke namngivet land i Sydostasien och tvingades att delta i bedrägerier online under omänskliga förhållanden. Han kunde så småningom lämna efter att en lösen hade betalats.

INTERPOL sade att det vidare mottog rapporter från ugandiska brottsbekämpande myndigheter om många medborgare som fördes till Dubai under förevändning att de skulle ge dem jobb och avleda dem till länder som Thailand och sedan Myanmar. "Där överlämnades offren till ett bedrägerisyndikat online och hölls under beväpnad bevakning medan de fick lära sig att lura banker", stod det.

Inga kommentarer:

Utvalda Inlägg

Microsoft släpper säkerhetsuppdateringar för Windows för maj 2024

 Microsoft har släppt säkerhetsuppdateringar för alla versioner som har stöd för Microsoft Windows operativsystem och andra företagsprodukte...